Propietats nutricionals de les verdures a l'hivern

L'hivern és l’estació perfecta per gaudir d'una gran varietat de verdures. Amb alt contingut en vitamines, minerals i fibra, i amb molt gust, les verdures són la base de l'alimentació tot l'any.

Cards, pèsols, espàrrecs, faves, carxofes ... Són algunes de les verdures més típiques d'aquesta època de l'any, tot i que algunes d’elles les podrem gaudir fins a la primavera.

Propietats nutricionals de les verdures a l'hivern

Quan arriba el fred podem gaudir d’una gran varietat de verdures que, a més de ser de temporada, ens ajuden a portar una dieta equilibrada en aquesta època específica.

Algunes de les verdures més populars d’hivern són:

  • La carbassa. Aporta fibra soluble i betacarotens, una substància cada vegada més coneguda amb un gran poder antioxidant.
  • Els espinacs i les bledes. Riques en fibra, provitamina A i vitamina B9, més coneguda com àcid fòlic.
  • Les asteràcies, família coneguda per verdures com el card, la carxofa, l'escarola o l'endívia. Aquest grup de verdures pròpies de l'hivern contenen un percentatge molt elevat d'aigua i aporten molt poques calories.
  • La carxofa, rica en potassi, magnesi, fòsfor i fibra, té un efecte beneficiós sobre el fetge i la vesícula biliar.
  • Les crucíferes: tot tipus de cols, coliflor i bròquil. Aquesta família de verdures conté compostos de sofre (responsables de la característica olor quan es cuinen) que diuen que té efectes anticancerígens.

Com les hem de prendre?

Amb el fred, el cos ens demana aliments calents i textures suaus, per això una forma molt recomanable de prendre aquestes verdures és com a cremes o sopes. Ens atiparan i aportaran tots els seus beneficis i ens protegiran del fred d’hivern.

Una altra forma clàssica de preparar les verdures d'aquesta temporada és bullides al dente o al vapor. Has provat d’amanir-les amb una vinagreta de mostassa i mel i una picada de fruits secs com pistatxo? Potenciaràs el sabor de les verdures i guanyaràs en nutrients.

Finalment i no menys important, a la graella o la planxa és un mètode que potencia molt el sabor de les verdures d'hivern simplement amb unes gotes d'oli d'oliva verge i unes escates de sal.

A quina d'aquestes opcions t'apuntes? Nosaltres ho tenim clar, a totes!