Intoxicacions alimentàries: què són i com prevenir-les



Qui més i qui menys coneix algú o ha patit a les seves pròpies carns una intoxicació alimentària. Tot i això, no sempre s'achaca el malestar que es pateix als plats que s'han consumit, normalment per desconeixement dels símptomes o aliments que poden causar aquestes intoxicacions.

Les intoxicacions alimentàries es poden produir en diferents graus i, en alguns casos molt extrems, pot causar fins a la mort. Per això, és important estar alerta, saber com actuar i, sobretot, saber com prevenir el problema.

Què és una intoxicació alimentària?

L'afecció causada per la ingestió d'aliments o begudes contaminades per microorganismes com ara bacteris, virus o paràsits, s'anomena intoxicació alimentària. També pot ser provocada per substàncies químiques perjudicials per al cos humà. Els patògens més comuns que provoquen intoxicacions alimentàries són la Salmonella, Listeria monocytogenes, E. coli i norovirus. Aquesta contaminació pot passar durant la producció, manipulació, emmagatzematge o cocció dels aliments.

Quins aliments presenten més risc?

Entre els principals aliments més propensos a causar intoxicacions alimentàries si no es manipulen adequadament es pot trobar:

·        Carns crues o poc cuinades (especialment pollastre, carn picada i hamburgueses).

·        Ous crus o mal cuits.

·        Peix i marisc cru o poc cuinats.

·        Lactis no pasteuritzats.

·        Fruites i verdures sense rentar.

·        Plats preparats si es trenca la cadena de fred.

·        Plats amb maionesa o salses casolanes mal conservades.

Això no fa que aquests aliments siguin el dimoni o que calgui evitar-los com la pesta. El que els fa més propensos a produir una intoxicació alimentària és, precisament, una manipulació i conservació deficient, de manera que si segueixes les recomanacions per a cada aliment, no hauries de tenir cap problema.

Quins són els símptomes comuns de la intoxicació alimentària?

És molt important conèixer els símptomes per poder identificar el problema i prendre cartes a l'assumpte immediatament.

Nàusees i vòmits.

• Dolor abdominal o recargolaments.

Diarrea, de vegades fins i tot amb sang.

• Febre.

• Malestar general i fatiga.

• Símptomes neurològics com la visió borrosa o la debilitat muscular.

Els símptomes poden aparèixer entre poques hores i uns quants dies després de consumir l'aliment contaminat.

Què cal fer en cas d'intoxicació alimentària?

En la majoria de casos, la intoxicació alimentària és lleu, per la qual cosa, generalment, en pocs dies desapareixen els símptomes i el nostre cos troba per ell mateix la tornada a la normalitat.

El més important en aquest cas és mantenir-nos ben hidratats: l'aigua, els vins o el sèrum oral seran els nostres millors companys per fer front al malestar provocat per la intoxicació. A més, haurem de mantenir un bon descans, ja que el cos està perdent molta energia mentre combat amb el microorganisme maligne i dormir bé recompon forces.

D'altra banda, cal evitar consumir aliments sòlids des del primer moment. Quan experimentem millora al nostre organisme, anirem introduint progressivament aliments de dieta tova fins a tornar a la normalitat i poder incloure a la teva dieta una alimentació per tenir energia.

Finalment, si tenim una febre alta, diarrea amb sang, vòmits molt persistents o signes de deshidratació evidents, cal acudir al metge perquè avaluï la gravetat de la intoxicació i com ens està afectant. En cas de nens, embarassades, persones grans o immunocompromeses, es recomana acudir sempre al metge des dels primers símptomes.

Com prevenir intoxicacions alimentàries?

La clau és descongelar els teus congelats a domicili de manera correcta i mantenir la higiene adequada per manipular aliments a la cuina. Per això, sempre hem de tenir present el rentat de mans abans, després, i si cal, durant la manipulació d'aliments crus. Així mateix, separar els aliments crus dels cuinats per evitar la contaminació encreuada. A més, hem de cuinar bé els nostres aliments sempre i refrigerar els aliments peribles ràpidament.

D'altra banda, cal descongelar aliments com la carn congelada i el peix congelat sempre a la nevera. Si ho fem a temperatura ambient, la part exterior de l'aliment es descongelarà abans que la interior. Aquí tens alguns consells sobre com descongelar carn ràpid de manera segura si se t'oblida fer-ho amb temps. Recorda també que es pot cuinar el peix congelat sense descongelar prèviament per la qual cosa no cal exposar-lo a possibles contaminacions.

Finalment, quan acabem de cuinar haurem de deixar sempre neta i desinfectada la zona de treball, és a dir, on es manipulen els aliments.

Què fer si pateixo una intoxicació alimentària en un restaurant?

El primer que cal fer és valorar si necessitem assistència mèdica. Després de determinar si els símptomes són suficients per demanar cita o acudir fins i tot a urgències, informarem el restaurant en qüestió del que va passar (en quin moment del dia va passar, quins aliments vam consumir al seu local, quan han aparegut els símptomes...), pel fet que hi podria haver altres víctimes d'alguna remesa afectada per algun bacteri o utensili infectat.

A més, hem de guardar les proves a què puguem accedir de l'aliment que creiem que ens va fer caure malalts. Si sospites que altres comensals també s'han intoxicat, intenta posar-te en contacte amb ells. Els casos múltiples solen tenir més pes en les investigacions sanitàries.

En definitiva, si patim danys importants, les proves ens serviran per posar una reclamació formal davant del restaurant o fins i tot per iniciar un procés legal si calgués.

Les intoxicacions alimentàries normalment són de caràcter lleu, però així i tot has de prendre mesures preventives perquè no et passi i procurar portar una alimentació saludable i higiènica. Descongela tots els productes de bofrost* a la nevera i sobretot gaudeix cuinant, però seguint els passos correctes perquè surti tot bé.