Les torrijas, una recepta tradicional que mai no passa de moda

Tradició entranyable o bomba calòrica? Sigui quina sigui l'opció que triïs, la veritat és que les llesques són un autèntic llibre obert d'història i cultura que segur no imaginaves. Continua llegint per conèixer una mica més aquest dolç típic de Setmana Santa!

Varietats d'unes postres clàssiques

Al llarg de dècades les llesques han ocupat sobretaules amb l'arribada de la primavera, associant-se a postres típiques de Quaresma, encara que el seu origen no ha estat precisament acompanyar un àpat, sinó més aviat representar-lo.

Hi ha moltes versions de torrijas, banyades en llet, en vi, amb sucre, mel, canyella, xocolata, però… quina és l'original?

Segons experts rebosters, la torrija clàssica es prepara banyant el pa en llet bullida amb canyella i closca de llimona, arrebossant-ho en ou i fregint-ho en oli d'oliva, encara que són cada vegada més freqüents a les nostres taules les opcions de torrijas banyades en mel o empolvorades amb d'aquest recurs per a la fam ha provocat un debat amè sobre on són els límits de les variants que podrien aplicar-se a les llesques. Farcides de crema, banyades en te verd o recobertes de xocolata? Només dolços o hi ha la possibilitat de provar-les salades?

Història de la torrija

Tot i que coneguem les torrijas com a elements significatius de la gastronomia de Quaresma, les torrijas van cobrir fa dècades una necessitat molt diferent.

Durant períodes de gana i èpoques de dificultats econòmiques per a les famílies, es necessitava un aliment que pogués alimentar tots els comensals i alhora aprofitar les restes d'aliments bàsics que quedaven sense ús com a pa de dies anteriors, llet a prop del venciment, o vi a punt d'enranciar. No eren temps per desaprofitar…

Arran d'aquí es fan molt conegudes i reeixides entre tots els públics que es delecten consumint-les a mitja tarda o després d'un bon guisat de vigília, per la qual cosa, si són conegudes a les cases més humils, ara arriben als paladars més exquisits com la menja senzilla que representen.

Sabies que a mitjans del segle XX es van fer molt famoses a Madrid, acompanyades d'un got de vi?, o quins països com Alemanya, Anglaterra o França també han fet versions de les torrades a la seva gastronomia?

Curiositats sense fi relacionades amb la seva procedència, cultura associada, ingredients i propietats que no faran més que augmentar el desig de clavar-li la dent que ens produeix només pensar-hi. I tu, t'apuntes a una?