No tens productes al teu carretó
Moltes vegades no sabem distingir si algú és vegetarià o vegà. Però hi ha matisos que defineixen clarament les dues maneres d'alimentació. El que mengem té tanta importància que els que decideixen seguir una d'aquestes dietes solen fer-ho des d'una perspectiva que va més enllà del que és nutricional: una autèntica filosofia de vida que no cal confondre amb la de l'alimentació sostenible, encara que moltes vegades poden anar de la mà.
Es considera vegetarià tota persona que no s'alimenta amb cap tipus de peix o carn, però inclou a la seva dieta productes derivats de l'animal com ous, llet o mel. Dins del vegetarianisme hi ha dos subgrups:
D'una banda, aquells que consumeixen lactis i ous es consideren ovolactovegetarians i per l'altra, els lactovegetarians consumeixen lactis però no ous.
El vegà, per part seva, adopta una postura ferma en defensa dels animals davant de qualsevol forma d'explotació per part de l'ésser humà, és a dir, no consumeix cap producte d'origen animal, ni tan sols derivats.
L'alimentació vegana es limita a llegums, cereals, hidrats de carboni, verdura i fruita. A més, moltes vegades esten aquest principi a tots els aspectes de la seva vida diària, evitant l'ús de cuir, llana, cosmètics testats en animals o altres productes que impliquin l'explotació animal.
Per ser més precisos en la distinció, aquestes són les tres diferències substancials entre tots dos termes i el que implica cada manera d'actuar a tots els nivells.
Els vegetarians no consumeixen carn ni peix, però sí que poden incloure productes d'origen animal com ous, lactis o mel en la seva dieta, segons el tipus de vegetarianisme que practiquin. En canvi, els vegans exclouen completament qualsevol aliment que provingui d'animals, inclosos tots els derivats.
El vegetarianisme sol enfocar-se principalment a l'alimentació. El veganisme, en canvi, és una filosofia de vida que rebutja tota forma d'explotació animal, no només al menjar, sinó també a la roba, cosmètica, entreteniment i altres aspectes del dia a dia. Tot i que també hi ha molts vegetarians que comparteixen aquesta manera d'entendre i respectar els drets dels animals.
Els vegetarians poden utilitzar productes com cuir, llana o cosmètics testats en animals. Els vegans, per coherència amb la seva filosofia, eviten també aquests productes, optant per alternatives cruelty-free i sense components animals.
Ja fa temps que es parla de vegans i vegetarians, però avui dia ha aparegut una tercera opció que no podem deixar d'esmentar: La dieta flexitariana.
Els flexitarians trien portar una nutrició més laxa o flexible que els vegetarians o els vegans. La seva filosofia passa per poder portar una alimentació saludable i vegetariana, però ocasionalment se la “salta” per consumir carn o peix. És a dir, els flexitarians no mengen animals necessàriament cada setmana, però sí que ho fan de tant en tant, per exemple, per sortir a dinar amb amics o familiars sense haver de preocupar-se perquè hi hagi opcions vegetarianes o per la “contaminació creuada”.
Al llarg dels anys s'han desmuntat molts mites sobre el veganisme i el vegetarianisme i el principal està relacionat amb la manca de proteïnes a les seves dietes. La veritat és que hi ha nombrosos àpats vegetarians i vegans que inclouen fonts vegetals de proteïnes, com els llegums, els fruits secs, la soja, el tofu, el seitan o els cereals integrals. Una alimentació ben planificada cobreix perfectament les necessitats proteiques.
Un altre mite més que desmuntat és que aquells que segueixen aquest tipus de dietes no tenen energia per fer esport. De fet, un dels atletes més reeixits de la història com Novak Djokovic ha reconegut seguir una dieta plant-based des de fa anys per millorar-ne el rendiment físic. Lewis Hamilton, Venus Williams o Carl Lewis són altres exemples de gran èxit en les seves disciplines respectives que han seguit o segueixen al més alt nivell competitiu seguint aquest tipus de dieta.
“Ser vegà o vegetarià és molt car” és un dels mites més sonats, però no necessàriament cert. Llegums, fruites, verdures i cereals acostumen a ser més econòmics que els productes d'origen animal. El que pot encarir la dieta són els productes ultraprocessats o substituts vegans, però no són imprescindibles.
Finalment, un que ja hem aconseguit desmuntar al llarg de l'article és el concepte erroni que ser vegetarià o vegà és el mateix. Però ho repetim per als més despistats: Els vegetarians no mengen carn ni peix, però poden consumir lactis i ous. Els vegans, per part seva, eliminen tots els productes d'origen animal, fins i tot derivats, i solen estendre aquest principi a tots els aspectes de la seva vida. Aquestes són les grans diferències entre tots dos conceptes.
Esperem que aquest article t'hagi servit per comprendre aquestes diferències i conèixer una mica millor les alternatives que hi ha a la típica dieta mediterrània. Si vols seguir o segueixes una dieta vegetariana, a bofrost* podem emportar-te congelats a domicili que t'encantaran i et facilitaran preparar menús deliciosos.