No tens productes al teu carretó
Davant la celiaquia ens sorgeixen infinites dubtes, i des de bofrost*, congelats a domicili, volem ajudar-te a resoldre-les amb total transparència.
Una de les primeres qüestions que necessitem aclarir és què és la celiaquia. La FACE (Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya) ens informa que la celiaquia és una afectació sistèmica immunomediada, provocada pel gluten i prolamines relacionades, en individus genèticament susceptibles, i es caracteritza per la presència d'una combinació variable de: manifestacions clíniques dependents del gluten, anticossos específics de EC, haplotips HLA DQ2 o DQ8 i enteropatia..
A més, de manera molt freqüent, l'afectació provocada per la celiaquia pot associar-se també a intolerància a la lactosa o a determinats casos de dermatitis. Per això, és important que treballem en la línia més segura per a tots els nostres clients celíacs, que li aportin les nostres millors característiques bofrost* alhora que siguin el més segurs possible davant d'aquests al·lèrgens.
Sí, la celiaquia és una malaltia autoimmune crònica que es manifesta en persones genèticament predisposades quan consumeixen gluten, una proteïna present en cereals com el blat, l'ordi o el sègol. En ingerir gluten, el sistema immunitari reacciona de forma anòmala i provoca una inflamació a l'intestí prim que danya les vellositats intestinals, dificultant l'absorció de nutrients essencials.
A diferència d'una simple al·lèrgia o intolerància, a la celiaquia el cos reacciona de forma persistent i agressiva davant del gluten. Avui dia, l'únic tractament demostrat és el seguiment d'una dieta sense gluten de per vida. Per això és fonamental que les empreses d'alimentació ens mobilitzem perquè els celíacs disposin dels nostres millors productes a l'abast de la mà.
T'has preguntat mai: “Com sé si sóc celíac?” Doncs has de saber que la simptomatologia de la celiaquia pot variar molt duna persona a una altra. Hi ha els que presenten signes evidents a nivell digestiu i els que amb prou feines tenen molèsties visibles, cosa que en pot dificultar el diagnòstic. De fet, la majoria dels celíacs es troben sense diagnòstic, ja que, en els darrers anys, la celiaquia s'ha detectat a través d'una sèrie de símptomes clàssics, sense considerar-ne d'altres que, a priori, es creien menys relacionats. Actualment, es creu que la prevalença estimada a la població europea és d'aproximadament un 1%, i és més freqüent la seva aparició entre dones, qui la pateixen un 50% més!
Alguns dels símptomes més comuns són el dolor abdominal, especialment després de menjar aliments amb gluten, la sensació de inflor després dels àpats, la diarrea crònica o el restrenyiment, una pèrdua de pes sense motiu aparent, estar cansant sempre, l'anèmia...
Als nens, els signes també poden incloure retard en el creixement, canvis d'humor, vòmits freqüents o baix rendiment escolar. En adults, moltes vegades es manifesta amb símptomes més inespecífics, com ara dolors articulars o infertilitat, cosa que complica encara més la seva detecció.
Una persona que pateix celiaquia ha de treure del tot de la seva dieta qualsevol aliment que contingui gluten, ja que fins i tot una mínima quantitat pot ser perjudicial. Això implica evitar cereals com el blat, l'ordi, el sègol i els seus derivats, incloent-hi productes elaborats a partir d'ells com pasta, pa, arrebossats, cervesa i més productes que se solen elaborar amb farina de blat. Per sort, hi ha molts d'aquests productes elaborats sense gluten perquè els celíacs els puguin gaudir, encara que sigui d'una altra manera.
A més, és molt important anar amb compte amb la contaminació creuada, que pot passar en preparar aliments sense gluten en superfícies o amb utensilis que han estat en contacte amb gluten.
Afortunadament, en els darrers anys ha crescut la disponibilitat de productes específics per a celíacs, tant en supermercats com en botigues especialitzades. Aquests aliments estan etiquetats com a “sense gluten” i passen controls específics per garantir-ne la seguretat. Podem trobar des de pans, galetes, bescuits elaborats amb farines alternatives com arròs, blat de moro, cigró o blat sarraí fins a pastes fetes de blat de moro. D'altra banda, el celíac pot continuar ingerint tot tipus de llegums naturals, verdura i fruita, carn, ous i fins i tot el nostre peix congelat, cosa que deixa un ampli catàleg de productes.
Pel que fa a les begudes, un celíac pot incloure a la seva dieta sucs naturals, llet, infusions i gairebé qualsevol tipus de beguda alcohòlica, fins i tot algunes cerveses especials que han estat elaborades sense gluten.
La FACE i les 17 associacions que la formen han marcat als seus calendaris el 27 de maig, dia en què se celebrarà el Dia Nacional del Celíac, amb un objectiu molt clar: lluitar pels drets del col·lectiu de persones celíaques.
I des de bofrost* volem donar suport també als celíacs i treballar per la seva alimentació.
L'objectiu de les associacions de celíacs per al 27 de maig és la garantia d'una alimentació sense gluten assequible i de confiança, en recerca contínua de condicions òptimes per viure sense gluten.
Consulta la nostra selecció de productes sense gluten i sense lactosa, i assaboreix el millor de bofrost*free amb la tranquil·litat de l'espiga barrada.
Viure amb celiaquia implica certs reptes, però també una gran oportunitat per descobrir maneres d'alimentar-se mindful eating, és a dir, més conscients i saludables i aplicar, per exemple la dieta low carb. Si ets celíac, adoptar una dieta lliure de gluten millorarà la teva energia, el benestar general i la qualitat de vida. A més, cada vegada és més habitual trobar restaurants que ofereixen opcions sense gluten, així que resulta menys complicat ser celíac i portar una vida pràcticament normal. Celebra el 27 de maig el Dia Nacional del Celíac amb nosaltres!