D'on són els xurros? Descobreix l'origen d'aquest aliment típic

No ens creuríem si ens diguessis que mentre gaudeixes d'uns increïbles xurros amb xocolata, o sucre, o sal, o com sigui que te'ls estiguis menjant, no et preguntes mai d'on ve aquest barat i alhora diví i cruixent aliment.

Els xurros formen part de la cultura gastronòmica espanyola i són tan populars que podem veure'ls tant als principals carrers madrilenys com als pobles més remots de Terol. Tot i això, encara que aquest aliment típic de l'alimentació a la tardor i l'hivern està tan profundament arrelat en la nostra tradició, molts desconeixen realment d'on són els xurros.

Qui va inventar els xurros?

Si bé és complicat identificar amb exactitud d'on són els xurros, saber qui els va inventar encara ho és més, però podem assenyalar els que van popularitzar aquesta delícia fins a convertir-la en tradició. Durant segles, a Espanya, venedors ambulants van recórrer fires, mercats i festes populars oferint xurros calents acabats de fer. De fet, els primers documents escrits sobre xurros daten del segle XIX, quan, a causa de com resultava de fàcil i ràpid fer-los, a més del baix cost de producció, el seu consum va començar a popularitzar-se entre les classes treballadores.

La seva popularitat no va deixar de créixer des d'aleshores fins avui quan encara queden llocs ambulants en carrers i places, especialment durant les festes locals o fires populars.

Encara que no coneixem un nom concret, podem afirmar que van ser aquests primers xurreros anònims els autèntics responsables de difondre aquest deliciós aliment, portant-lo de poble en poble fins a convertir-lo en una tradició gastronòmica imprescindible a les nostres vides.

Quin és l’origen dels xurros?

L'origen dels xurros encara és motiu de debat. Encara que solem considerar-los típicament espanyols, hi ha diverses teories que situen d'on són els xurros en altres racons del món. La hipòtesi més estesa és que els xurros van arribar a la península ibèrica gràcies a comerciants i viatgers que portaven noves receptes des de llocs llunyans.

Una teoria especialment popular és la que connecta els xurros amb la Xina. Sí, has llegit bé: Xina! En aquest país asiàtic hi ha des de fa segles una massa fregida anomenada "youtiao", que comparteix amb els xurros el seu mètode d'elaboració, ingredients i forma allargada. Segons alguns historiadors gastronòmics, exploradors portuguesos podrien haver importat la recepta a Europa, adaptant-la fins a arribar a l'actual xurro espanyol.

No obstant, altres experts defensen que els xurros podrien haver nascut directament a Espanya, creats per pastors que passaven llargues temporades al camp. Aquests pastors haurien elaborat la massa amb ingredients bàsics fàcils de transportar, com ara farina, aigua i sal. El nom "xurro" podria provenir precisament de les ovelles xurres, les banyes de les quals s'assemblen a la forma d'aquesta popular massa fregida.

Així eren els primers xurros

Els primers xurros tenien poc a veure amb els que gaudim avui dia, especialment pel que fa a la varietat de sabors, complements i forma. Originalment, els xurros eren una massa molt senzilla, feta únicament amb farina, aigua i sal, sense sucre ni altres ingredients afegits i sense la seva mítica forma d'estrella. Eren fregits en oli d'oliva, cosa que els proporcionava una textura cruixent per fora i esponjosa per dins.

Amb el temps, la recepta es va anar adaptant segons les regions. Per exemple, a Andalusia van sorgir les famoses porres, xurros més gruixuts i esponjosos que avui dia són molt populars a tot Espanya. En altres zones del país, el costum d'afegir-hi sucre, canyella o acompanyar-los amb xocolata calenta va enriquir enormement aquesta tradició, fent que el xurro deixés de ser un àpat senzill per transformar-se en una autèntica delícia culinària.

A més, els primers xurros eren venuts gairebé exclusivament en llocs de carrer, acompanyats simplement de paper d'estrassa per evitar cremar-se. Amb el pas del temps, les cafeteries i xocolateries van incorporar els xurros a les cartes com l'esmorzar perfecte per acompanyar la xocolata calenta.

Cruix amb els xurros congelats en bofrost*

La tradició xurrera ha arribat fins als nostres dies evolucionant constantment. Avui pots gaudir d'autèntics xurros a casa gràcies a opcions tan còmodes com els xurros de bofrost*, que mantenen intacte el sabor, la textura i l'essència del lloc ambulant.

L'avantatge de demanar congelats a domicili com els nostres xurros és més que evident: pots preparar fàcilment aquesta delícia a casa, sense necessitat de desplaçar-te fins a la xurreria o esperar que arribi la fira local i facilita evitar el malbaratament alimentari. A més, els xurros congelats de bofrost* permeten conservar totes les característiques que estimem en aquest aliment tradicional: textura cruixent per fora, interior suau i esponjós, i sabor autèntic.

La preparació dels nostres productes de pastisseria i rebosteria és realment senzilla, ja que, en aquest cas, només necessites cuinar-los a la fregidora oa la paella uns minuts per obtenir uns xurros daurats, llestos per acompanyar amb sucre, xocolata calenta o qualsevol altre complement que prefereixis. Una opció perfecta per esmorzars ràpids, berenars improvisats o simplement per sorprendre la família o amics amb un toc dolç i tradicional.

Vinguin d'on vinguin, els xurros seguiran formant part dels nostres moments més dolços i especials i vagis on vagis pots emportar-te'ls sempre perquè la seva preparació és tan senzilla com satisfactòria.