No tens productes al teu carretó
Tot i que els nutrients principals que necessitem són sempre els mateixos, l'alimentació no ha de ser invariable. De fet, els especialistes en nutrició aconsellen que aquesta canviï en funció de les estacions, això sí, mantenint sempre un equilibri. Per exemple, l'alimentació a l'estiu no pot ser exactament igual que a l'hivern i es recomana fer canvis.
Siguem sincers, a ningú no li ve de gust un potatge de llegums quan al carrer hi ha 40º per molt bo que estigui. Durant l'època estival és molt més còmode i saludable consumir aliments amb un alt contingut en aigua en dinars o sopars sans i ràpids, sobretot perquè resulten més frescos i la necessitat de sentir-se hidratat és més gran. Així mateix, els especialistes en alimentació recomanen fer els canvis estacionals a la dieta gradualment i de forma subtil perquè no siguin contraproduents.
No només hem de fer aquests petits canvis, sinó que també hem d'establir certs hàbits en la nostra alimentació que ajudaran que tinguem un estiu saludable i ple de sabor:
L'eix central de les vacances és el gaudi. Aprofitar per viatjar, conèixer nous llocs i cultures i també experimentar diferents gastronomies. Però, de vegades, en aquests viatges la nostra alimentació es descontrola, bé perquè recorrem als menjars ràpids per estalviar temps diners o bé perquè volem provar tantes coses que acabem menjant en excés. Tot i això, som aquí per dir-te que l'equilibri entre viatjar i alimentació saludable és possible.
Un dels secrets per aconseguir aquesta alimentació saludable en viatjar és l'organització de cada jornada de viatge. Si saps quines activitats fas i quins llocs visitaràs cada dia, podràs buscar també els restaurants locals i productes més típics de la zona i planejar la teva alimentació de forma més saludable i controlada que si simplement improvises sobre la marxa.
No importa el teu destí si tens clar que la teva salut i el teu benestar es basen en una alimentació equilibrada. Sortir de viatge i passar uns quants dies fora de casa no serà un impediment perquè segueixis cuidant la teva salut i alimentació com fas la resta de l'any.
Els experts en nutrició recomanen que la base de l'alimentació durant l'estiu estigui composta per verdures i fruites, pel seu alt contingut en aigua i fàcil digestió. Amanides, pastes fresques i llegums en plats freds són altres aliments fonamentals per mantenir una alimentació equilibrada durant l'estiu.
Per seguir un estil de vida saludable a l'època estiuenca, la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) presenta algunes claus amb què continuar gaudint de les vacances sense deixar de cuidar-te.
L'estiu és una bona època per fer canvis. L'organisme en aquesta època no necessita treballar tant, de manera que consumeix moltes menys calories. Per això l'alimentació ha de canviar i adaptar-se als intensos dies de calor. Així mateix, el nombre de menjars al dia també es pot veure alterat i fins i tot se'n suprimeixen alguns. Per exemple, es transnotxa més, per la qual cosa no es matina i, moltes vegades, no s'esmorza.
Per tant, encara que tinguem molt més temps lliure i/o passem moltes més hores al carrer, cal adquirir igualment una rutina per afavorir una alimentació saludable i equilibrada. Segons recomanen experts sanitaris, s'han de fer almenys quatre àpats al dia, no picar entre hores i hidratar-se en tot moment.
No han de faltar mai la fruita i, com a refresc millor, l'aigua. D'aquesta manera la calor serà molt més suportable alhora que mantenim una dieta rica, sana i saludable. Recordeu que sempre senti bé el nostre cos i ment. Llarga vida healthy!