Beneficis de cuinar al forn

Hi ha nombroses maneres de preparar els aliments. Paella, brasa, planxa… i fins i tot es pot cuinar a microones. Però hi ha pocs mètodes que donin als aliments un sabor tan especial com cuinar al forn. Sabies que cuinar en aquest net i saludable electrodomèstic té un munt de beneficis?

La recepta i els productes els posem nosaltres, t'atreveixes a tastar? Gaudeix del veritable sabor dels aliments amb els congelats a domicili de bofrost*.

Avantatges de cuinar al forn

El forn és un dels electrodomèstics estrella de les cuines actuals, ja que és una manera de cuinar senzill, net i sa. Què més podem demanar?

Proporciona una calor seca i uniforme a tota la superfície d'aliment, creant una finíssima capa a la part superior que reté els sucs interns i aconsegueix així que el sabor sigui natural.

Cuinar al forn fa que tots els aliments conservin la totalitat de les vitamines i els minerals que contenen. Per aquest motiu, podem considerar que és una de les maneres més sanes de cuinar. Així mateix, en no haver d'incorporar greixos extres, fa que el menjar sigui molt més saludable si es cuina mitjançant aquest mètode.

Un dels beneficis extra que ofereix el forn és relatiu a la temperatura regular, la calor constant i la cocció lenta perquè permeten obtenir peces delicioses i molt sucoses. També és un mètode molt còmode, ja que no cal que estem tan pendents de la cocció dels aliments. Això et permet fer altres coses mentre cuines el teu menjar preferit.

D'altra banda, et recomanem també preescalfar el forn abans de fer-lo servir, així estabilitzes la temperatura i aconseguiràs que el teu menjar estigui sempre perfecte.

Receptes per obtenir tots els beneficis del forn

El forn és l'instrument perfecte per introduir-te a la dieta low carb o si simplement vols portar una alimentació saludable. Pots cuinar al forn peixos, carns o verdures i fer receptes espectaculars coneixent tan sols un parell de trucs de cuina.

Hi ha certes carns que surten riquíssimes al forn. Has fet mai un rostit? Carrilleres, cuixes de pollastre, esquena... Hi ha tantes opcions que se'ns fa la boca aigua.

D'altra banda, també podem preparar una bona albergínia al forn o un mix de verdures que acompanyi alguna de les nostres carns, et sona bé un filet de porc al forn amb poma i ceba vermella? Acompanya la carn amb grills de poma i ceba, ruixa-ho amb una mica d'oli i espècies, i enforna-ho fins que estigui daurat i tendre.

I què ens dius del peix? Per treure tot el partit als beneficis del peix, a la nostra pròpia web comptem amb una secció de receptes on pots trobar meravelles com els filets de bacallà al forn amb pebre vermell o la pasta de full de llobarro i gambes. Ja saps que tant els filets de llobarro com les gambes surten riquíssimes al forn… doncs ho has de tastar tot junt i en pasta de full. Serà el plat estrella del sopar de Nadal.

Saps què passa dins del forn?

El fornejat és un mètode de cocció que consisteix a coure un aliment sotmetent-lo a l'acció indirecta de la calor en un ambient sec. Les temperatures depenen del forn i la recepta que fem servir, però solen oscil·lar entre els 120 i 280 °C.

Per a les preparacions al forn se sol utilitzar algun tipus de recipient o safata sobre una reixeta. Untarem l'aliment amb una mica d'oli, algun altre greix (mantega, llard) o algun brou de cocció. Aquests vins són molt útils per evitar que l'aliment s'assequi a l'excés per l'acció de la calor.

Una cocció segura

Quan se sotmet a l'aliment a una calor intensa i continuada, els possibles bacteris que puguin ser presents i causar riscos perden el seu poder patogen, ja que queden inoculats. Tot i que depèn del tipus d'aliment, cal aproximadament entre 30 minuts i una hora perquè estigui ben cuinat, a més d'una temperatura superior a 70ºC al centre de l'aliment, ja que fins que no se superen els 55ºC, no podríem considerar que comencem a eliminar el risc.

Què fer amb els aliments després de ser enfornats?

Generalment, les preparacions al forn solen consumir-se immediatament, però si en sobra part hem de tenir en compte que els aliments cuinats han de conservar-se en refrigeració per prevenir riscos. Per sota dels 10ºC es redueix el risc de contaminació per multiplicació de microorganismes, però per garantir aquesta salubritat, el temps de refredament des del final de la cocció fins a arribar als 10ºC no hauria de superar les dues hores.

Ara que podem cuinar gairebé qualsevol aliment sabent tot el que passa amb els aliments dins del forn, què se t'acut fer? Segur que alguna recepta de les que t'hem ensenyat surt riquíssima.