No tens productes al teu carretó
Menjar peix natural, fresc i saborós és un plaer, però és que a més també és una manera intel·ligent d'alimentar-se de manera sostenible i saludable. Quan triem peix de temporada, estem escollint millorar el sabor dels nostres plats alhora que respectem els cicles naturals del mar i mentre contribuïm a la pesca responsable.
Com passa amb les fruites o les verdures, cada estació de l'any ens ofereix espècies en el seu millor moment, tant en textura com en valor nutricional. Conèixer quins peixos estan en temporada al llarg de l'any et permet planificar millor el menú setmanal, estalviar en la compra i descobrir noves varietats. Però no et pots oblidar que hi ha opcions com el congelat a domicili.
Segons l'època de l'any, els tipus de peix que estan en el millor moment solen ser més abundants, cosa que es tradueix en preus més assequibles i menor impacte sobre l'ecosistema marí.
Tot i que els peixos ultracongelats de bofrost* estan disponibles al llarg de tot l'any, us deixem una selecció detallada per estacions, perquè conegueu quins són els peixos de temporada.
Durant l'estiu, el mar ens ofereix una gran varietat de peixos saborosos, perfectes per a plats frescos i lleugers. És el moment del peix blau de temporada. Aquest tipus de peix està en el millor moment durant els mesos de més calor i ofereix àcids grassos essencials d'altíssima qualitat, com l'omega 3.
Entre els més destacats de l'estiu trobem:
Aquests peixos combinen a la perfecció amb preparacions senzilles, amanides temperades o plats freds, i són aliments amb proteïna i greixos saludables essencials per als mesos més calorosos.
En els mesos més freds, el mar continua sent generós amb espècies que s'adapten molt bé a plats calents i reconfortants, com ara sopes o guisats.
Algunes varietats d'hivern que no t'has de perdre són:
A l'hivern, el peix de temporada es presta a coccions més llargues, salses i preparacions que reconforten els dies freds.
L'arribada de la primavera sol significar un canvi en l'alimentació de moltes persones, no només pels aliments de temporada, sinó també perquè els dies es comencen a allargar i les temperatures comencen a pujar. A més, maig és el mes del peix, així que és un moment ideal per aprofitar aquest ric aliment i incloure una àmplia varietat a la teva dieta.
En aquesta estació destaquen:
Els peixos de primavera s'integren molt bé a receptes més lleugeres, amb verdures fresques i tècniques de cocció com el vapor o el papillot.
La tardor marca l’inici d’un canvi en l’alimentació. Els plats es tornen més contundents i el peix de temporada s'adapta a la perfecció a aquestes noves necessitats.
Durant aquesta època, pots trobar:
El peix de tardor convida a cuinar amb productes de temporada com carbasses, bolets o moniatos, i combina molt bé amb plats de transició cap a l'hivern.
Apostar pel peix de temporada és una forma deliciosa de menjar millor, tenir cura del medi ambient i quedar-te amb tots els beneficis del peix. Sigui quina sigui l'estació de l'any, el mar sempre té alguna cosa fresca per oferir. Si a més tries productes procedents de pesca sostenible i amb certificat MSC, estaràs recolzant una economia responsable i protegint els recursos marins per a les generacions futures.
Així que ja ho saps: la propera vegada que facis la teva compra de peix a bofrost*, consulta el calendari del peix de temporada i escull el millor en cada moment. El teu paladar (i el planeta) t'ho agrairan.